Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Over schelden enzo

  Godverdomme, ben ik weer vergeten sigaretten te halen en mijn trein vertrekt al bijna. Te laat. Kut. Naast me hangt een poster met daarop een mooie, blonde dame op een snelle motor. De tekst eronder luidt 'Ik ben tegen vloeken'. Dat zal best, maar het is weinig geloofwaardig. Iedereen vloekt, mooie meisjes ook. Zelfs mijn oma zal in de negenentachtig katholieke jaren tot haar dood weleens gevloekt hebben. Wellicht niet met kanker, touwtyfus of een Jezus en een Godverdomme maar gevloekt heeft ze zeker. En daar had ze alle reden toe. Ze heeft een flink deel van haar elf kinderen begraven, of verbrand en ook haar man is jaren voor haar overleden.

  Wie dan niet vloekt die is geen mens. Wellicht heeft ze op momenten zelfs haar God vervloekt. Terecht. Als er iemand op de wereld recht had om te vloeken, dan was zij het wel. Met vloeken is niks mis, het is iets menselijks. En er is voldoende met de mensheid mis, maar vloeken lijkt me een van de minste mankementen. Natuurlijk is het lang niet nodig om alles en iedereen de Godganse dag uit te maken voor een Godvergeten tyfusmongool die beter kanker krijgt op een plekje achter de longen waar de dokter niet bij kan, maar als je het presteert om potverjandriedubbeltjes uit te kramen op het moment dat je hoort dat een dierbaar mens in je omgeving ongeneeslijk ziek is, dan is er iets verschrikkelijk mis met je. Dan ben je zelf ziek en de redding ver voorbij.

  Vloeken is niet erg, maar matig het. En over schelden met ziektes, neem het niet te serieus. Noem ik iemand een gore kankerlijer, dan bedoel ik meestal niet dat ik daadwerkelijk hoop dat die persoon een gore vorm van kanker krijgt, net zoals ik iemand een kut noem ik niet bedoel dat hij een gigantische vagina is. Dat mocht hij willen

  En Godverdomme? Dat roep ik af over mezelf, want ik gebruik het doorgaans als ik zelf iets doms doe en dat komt vaak voor. Dat gaat dus over mij en niet over de goedgelovige idioot die daaraan aanstoot neemt.

  Terug naar het mooie meisje op de motor. Zij zou nog nooit een vloek gesproken hebben en laten we voor het moment aannemen dat dat de waarheid is. Maar op haar zal er gescholden zijn en met goed recht. De eerste motorrijder waar ik niet op scheld moet nog geboren worden.