Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Zelfbeschikking

  De politiek moet met bedragen kunnen goochelen, rekenen met miljarden. Dat is niet eenvoudig. Het vereist een scherpe blik en integriteit. Onze politiek vertrouwt ook op wonderen. Dat is tussen ons gezegd en gezwegen een vreemde combinatie. Vreemd is ook, dat ze dat van van ons verwachten, dat wij goochelen met geld. Op het moment echter, dat wij hetzelfde doen met 'staatsgeld' als wat zij met ons geld doen, komen wij in grote problemen. We hebben geen poot om op te staan en tasten in het duister. Het enige wat ik weet, is dat ik sinds mijn 17e een hardwerkende medeburger ben en al 36 jaar iedere maand behoorlijk veel geld zou hebben gespaard als ik had mogen beschikken over mijn opgebouwde pensioen. Wat is er mooier dan 30 jaar ‘pensioen-sparen’ zodat ik na mijn 50e mag beschikken over mijn spaartegoed. Dat ik mag doen en laten met mijn geld wat ik wil. Dat ik het mag besteden op een manier die mij het beste uitkomt, of waar ik waarde aan hecht.

  Stel nou dat we uitgaan van 30 jaar. Dat ik 250 bruto had kunnen sparen van mijn brutoloon.
  Dat is als ik het wel heb: 30 x 12 x 250 = 90.000 euro. Met een beetje spaarrente moet je na die 30 jaar toch minstens 10.000 extra binnenhalen… Zelfs met de enorme lage rente van nu. Als ik er van uit ga, dat ik na mijn 65e nog 15 jaar optimaal wil genieten van mijn geld dan mag ik 15 jaar lang 6.666 (mooi bedrag hè) extra, bovenop mijn Ao-weetje tellen. Geloof me, dat is 555,5555555555 per maand.
  Dat betekent misschien niet veel voor een aantal van u, voor velen zou dit een verschil maken van dag en nacht.
  Overigens een kleine bijkomstigheid, maar dat had ik dan al op mijn 47ste gerealiseerd! De realiteit is echter anders...
  Hoe dom worden we gehouden. Mijn werkelijke pensioen komt nu uit op 150 euro extra per maand!

  In een brief aan de tweede kamer heb ik vriendelijk doch dringend verzocht om zelfbeschikking.
  Maar het is vrees ik niet genoeg. Want de politiek is ongrijpbaar. Banken en fondsen zijn ongrijpbaar.

  Mijn geld is mijn verantwoordelijkheid. En daarmee ook die van U. Alle verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, levensverzekeringen, etc. heb ik getracht af te kopen, maar bij zo'n poging wordt je aan alle kanten beboet. Ik hoop dat u begrijpt dat al deze bedrijven flink aan mijn en uw geld verdienen. En echt, er zijn heus bonafide organisaties, die verantwoordelijk en integer met ons geld omgaan, maar ons pensioensysteem moet heftig en vooral snel op de schop. Ik wil mijn pensioenfonds afkopen. Zonder boete. Zonder reprimande. Met een eerlijk aanbod. Dus heren en dames politiek: "Handen-af-van-mijn-pensioen-en-teruggeven-wat-ik-zelf-gespaard-heb"