Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Voetbaltalent

  Het afgelopen EK en WK (2010) ben ik alle wedstrijden op een plein in het centrum van Roermond gaan bekijken. Uiteraard uitgedost in het oranje. Groot scherm, goed geluid en genoeg mensen om het elftal aan te moedigen. Samen genieten. Twee jaar geleden lukte dat de menigte goed. De sfeer zat er tijdens het WK goed in. Ik hoorde mensen trots praten: "Wij voetballen goed, wij creëeren kansen en wij worden wereldkampioen." Dit jaar hoorde ik andere teksten. Vooral de verandering in het persoonlijk voornaamwoord vind ik opvallend:
  "Zij pakken hun kansen niet, zij zijn een stel ego’s en zij worden zo nooit kampioen." Ook was ik onder de indruk van alle adviezen die verbaal naar het scherm werden gegooid. Verstandige tips, coachende taal en tactisch advies, daar werd het elftal van voorzien. Jammer dat ze het niet konden horen.

  Laten we daar verandering in brengen. Laten we zorgen dat het Nederlandse volk inspraak krijgt in het Nederlandse voetbal. Sinds 1990 mogen we via referenda’s meebeslissen over de meest onzinnige dingen. Gemeentelijke herinrichtingen, openingstijden van de plaatselijke horeca en verkeersbeleid. Geef het volk nu eens iets wat echt leeft onder de mensen.

  We beginnen met het programma: “Op zoek naar Bert”. In dit programma kan Nederland gezamelijk een nieuwe bondscoach uitzoeken via sms. Criteria zijn charisma, coachvaardigheden en openstaan voor suggesties. We kunnen het niet nog een keer hebben dat zo’n bondscoach het lef heeft, de adviezen van de beste stuurlui niet op te volgen. Daarna kunnen we voetbaltalent gaan zoeken. De deelnemers kunnen bekenden uit de Nederlandse voetbalwereld zijn, maar ook onbekend talent kan auditie doen. De deelnemers worden beoordeeld op individuele techniek, samenspel, teamperformance en communicatie in de media. De jury bestaat uit de stemmen van het volk, de nieuwe bondscoach en iemand van de KNVB. Daar komen we niet onderuit. En persoonlijk zou ik Jack van Gelder in de jury willen plaatsen. Ten eerste omdat hij leuk verslag doet tijdens wedstrijden, ten tweede omdat hij na afloop ongegeneerd mensen de meest spannende uitspraken in de mond legt. Dat kunnen we wel gebruiken in het programma, om het koren van het kaf scheiden. Aan het einde wordt de definiteve ploeg bekend door de beslissing van de jury en de stemmen van het publiek.

  Ik denk dat het een hoop klachten scheelt bij tegenvallende resultaten. En als het wel goed gaat, kan men terecht zeggen dat "wij gewonnen hebben."