Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • De mascotte van Europa

  Als het economisch tij tegenzit, zakt bij de gemiddelde Europeaan de moed snel in de schoenen. Als de Euro wankelt, verlangen de volkeren terug naar hun oude gekoesterde nationale munt. Als een Europees voetbalteam achterstaat, zijn de supporters tien keer minder luidruchtig dan bij een voorsprong. Wij missen in Europa het soort eenheid en optimisme dat Amerikanen kenmerkt.

  Toegegeven, voor Amerikanen is het gemakkelijker. Zij hebben kleurrijke nationale symbolen die hun optimistische levenshouding ondersteunen; De Stars and Stripes en de American Eagle. Die adelaar staat voor de Amerikaanse Droom: The Sky Is The Limit.

  Laten wij de eenheid in Europa versterken door het kiezen van een krachtig Europees symbool. Een beeld dat het optimisme en de opgewektheid van een kleurrijk Europa uitdraagt. Een tot de verbeelding sprekend symbool dat zegt: “Ja, zo zijn wij Europeanen.” En of je nu in Spanje, Italië of Denemarken bent geboren, het maakt niet uit, want je bent Europeaan en dus een winnaar. Wij willen een mascotte die danst, springt en blij is voor ieder land dat het Europees kampioenschap wint. Ik heb het over onze eigen Europese Adelaar, maar dan geen adelaar.

  Dit Europese Dier bestaat. Het beest geniet in alle landen grote populariteit, zodat iedere Europeaan zich ermee kan vereenzelvigen. Angela Merkel, die als eerste bewindslied het voorstel onder ogen krijgt, zal roepen: “Aha, aber natürlich!” (Een aha-erlebnis is en blijft een Duitse aangelegenheid, ook in een verenigd Europa). De reactie van de Amerikanen zal zijn: “Shit, why didn’t we think of this?” Bij de stemming in het Europese Parlement zullen de Fransen en Nederlanders onmogelijk bezwaar kunnen maken. Nee, het is geen haan, en ook geen leeuw op voetbalschoenen, maar… La Vache Qui Rit!

  Ja, je leest het goed. In het Europa van mijn dromen waait altijd een optimistische wind en wappert een vlag met De Lachende Koe. Het is een symbool dat naast optimisme en vrolijkheid ook staat voor stabiliteit. Of je die smeerkaas nu in euro’s betaalt of destijds afrekende in guldens, francs of shillings, die koe is in alle landen altijd blijven lachen.

  Amerikanen hebben hun smeltkroes. Wij hebben onze smeltkaas. Iedere Europeaan zal over de oceaan vol trots en met een grote glimlach de alom gestelde vraag beantwoorden met: “Yes it is true, in Europe all the cows are always laughing!” 'Europa: het continent waar alle koeien lachen.' Met zo’n slogan kan iedere Europeaan de hele wereld aan.