Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Ram jezelf naar de klote!

  “Ik wil meer van de Tour genieten dit jaar” zei Robert Geesink tegen een verslaggever. Vorig jaar verkeerde hij door zijn vroege val al snel tussen minder getalenteerde goden achter in het peloton. Maar door ergernis over eigen falen lukte hem dat niet.
  Ik sloeg de handen voor mijn gezicht. “Robbert, heb je geen teamleider, geen masseur, geen personal coach? ” vroeg ik me vertwijfeld af. “Zo jong en nu al naar de klote!”
  Het eerste artikel in de wielercatechismus luidt: “Gij zult op de fiets helse pijnen lijden en eerst in het wielerwalhalla gelukkig zijn.”
  Coureurs moeten zich het zwart voor de ogen karren (Jan Janssen), het slijk en snot op hun kin voelen tijdens een tijdrit (Erik Breukink), aan het zuurstofapparaat na een beklimming van een Col van de buitencategorie (Steven Roche). Ze moeten als moderne kruisridders op stalen ros bereidt zijn hun leven voor de goede zaak te offeren. Delgado haatte fietsen, maar stortte zich vol doodsverachting met neus op de voorband van een berg af. Door risicovol te dalen kon hij opgelopen verlies in een tijdrit compenseren. Nadenken blokkeert de benen.
  Het woord Genieten staat niet in het wielerwoordenboek. Genieten is voorbehouden aan een oude reisleidster die met bejaarde besjes een tochtje langs de Rijn heeft georganiseerd en op de boottocht zegt:”Dames, nu krijgen we het ultieme genieten:”
  Coureurs moeten pijnlijden, zandhappen, zeiknat tegen het asfalt kwakken en gehavend om een nieuwe fiets schreeuwen. Coureurs delen tikken uit aan fotografen die “foute” foto’s maken. Henny Kuiper heeft nooit meer zo’n mooie linkse uitgedeeld. Als het Lance tegenzat snauwde hij “Fuck off!” tegen het publiek en ging zijn caravan in. Onze Robbert staat na afloop van een teleurstellende uitslag braaf met publiek te keuvelen. Op zijn slaapkamer oefent hij Franse woordjes en korte zinnetjes. Met zijn blackberry luistert hij de ingesproken tekst terug, spreekt opnieuw in totdat het foutloos is. De conservatie en communicatie met het publiek moet beter. Volgens de PR-manager waardeert de sponsor dit. Hij komt dit jaar in aanmerking voor de Publiekslieveling Prijs.
  Levert gratis reclame op.
  Wanneer je een goede Tour rijdt, mag je de criteria overslaan, je wonden, kneuzingen op de ligbank laten genezen. Kijk naar je uk dat op het vloerkleed met blokken speelt, drink voorzichtig de thee die lief ingeschonken heeft. Later mag je plakboeken aan je kleinkinderen laten zien. Nu mag je niet genieten. Ram jezelf naar de klote!