Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Hij Leeft!

  Jim Morrison overleed aan een hartstilstand. Volgens de overlevering lag hij zo dronken als een tor voor dood in een Parijse badkuip. Jim was een overtuigd alcoholist die meende dat drank het leven een bepaalde puurheid schonk en van een bepaalde zuurheid bevrijdde. Mensen zetten hun onzuivere masker van rationaliteit af wanneer ze dronken zijn. Maskers waarachter zij eigenschappen als humor en kwetsbaarheid verbergen, levend in dienst van de berekenendheid.
  Bij dronken mensen horen ook ontboezemingen. Het verstand is dan in diepe slaap gesust en dan komt het gevoel plots aan het woord.
  ‘Volgens mij ben ik een homo!’
  ‘Ja, ik heb die drol toen bij de familie Thijssen door de brievenbus geduwd. Ja, ik was de poepbode van Wacheren!’
  ‘Eigenlijk hou ik helemaal niet meer van Evelien. Maar ja, we zijn al zo lang samen. En alleen is ook maar zo alleen.’
  ‘Zal ik jou een geheimpje vertellen?’
  Zelf gebruik ik drank ook om mijn verstand in slaap te sukkelen. Niet alleen voor recreatieve doeleinden overigens. Mijn verstand houdt me ook geregeld uit mijn slaap. Almaar denken betekent onophoudelijk gepraat in mijn hoofd en met al dat gepraat in mijn hoofd vat ik de slaap niet. Dus een borreltje voor het slapen gaan wil wel eens helpen tegen insomnia. Ik was eens op een feestje waar hevig gedronken werd. Ik werd daar ook wakker, op dat feestje, dat toen volgens mij nog gaande was. Ik keek recht in de betraande ogen van een vriend van mij. Ik zag hoe zijn verdrietige gezicht plots transformeerde naar een opgelucht, zeg maar gerust uitzinnige uitdrukking.
  De vriend die boven mijn hoofd hing schreeuwde vreugdevol: ‘HIJ LEEFT! HIJ LEEFT! Laat die ambulance maar zitten!’
  Zijn adem stonk naar wodka.