Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • De legende van Superneger!

  150 jaar na het afschaffen van de slavernij loopt de “donkere man” van deze tijd wederom gevaar! De vijand is deze keer niet de WIC maar iemand anders… Superneger!

  Superneger is een geboren topsporter. Hij is sterk en gespierd als een Griekse god, grappig, stoer en toch romantisch. Hij kan zingen als Usher, rappen als Jay-z en dansen als Ricky Martin. Kortom: een soort chocoladebruine David Beckham maar dan met een aanzienlijk grotere pik! (Bron: Beckham’s ondergoedreclame)

  U raadt het al; deze superheld bestaat niet! Nou ja, tenminste niet in fysieke vorm moet ik zeggen. In de gedachtes van vele vrouwen (en ook soms mannen) is superneger wel zo echt als het maar kan. Het gevolg hiervan is dat de gewone belastingbetalende donkere man zònder sixpack (zoals mijzelf) het een stuk moeilijker heeft in de liefde. Hij wordt continu vergeleken met “Superneger” en moet dus voldoen aan een onrealistisch verwachtingspatroon! Van hem wordt bijvoorbeeld verwacht dat hij stoerder is dan de willekeurige blanke Nederlander terwijl er tegelijkertijd ook wordt verwacht dat hij warmer en vriendelijker is dan diezelfde blanke Nederlander. Okaaaaay! Niet te vergeten de vaak teleurgestelde gezichten op het moment dat hij voor de eerste keer zijn T-shirt uittrekt of met zijn standaard “walk of shame” van de dansvloer af walst wanneer de dj spontaan een salsanummer besluit op te zetten. En natuurlijk zijn aller grootste angst van allemaal… of misschien wel zijn aller kleinste moet ik zeggen; afhankelijk van uw eigen invalshoek natuurlijk. Net zoals niet alles wat glimt goud is, is ook niet alles wat bruin is langer dan 15 centimeter.

  Hartstikke gênant allemaal. Dat kan ik u wel vertellen. Maar waar komen die vooroordelen nou vandaan vraag ik me af.

  Is het de schuld van 50cent? Had hij minder vaak met zijn blote bovenlichaam op tv moeten verschijnen? Of komt het door de donkere mannetjes met beestachtige lullen die je weleens in de pornofilms ziet? Maar ja, aan de andere kant denk ik dan weer: Zijn alle blanke mannen Jan Kooijman en alle homo’s Gordon? Zijn alle seksueel actieve vrouwen sletten en alle brunetten slim? Hebben alle chinezen een zwarte band en alle Marokkanen een strafblad?... Wie zal het weten. Het enige wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat we met zijn allen volgepropt zitten met zulke vooroordelen en dat het ook na het lezen van deze column precies hetzelfde zal blijven.