Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Ik wil smeren en keren!

  Waar blijft de zomer?
  Hoopvol sloeg ik het 4 seizoenendekbed deze ochtend om. Half acht en voorzichtig, om vrouw en zoon, die vannacht ongevraagd tussen ons in was gaan liggen, niet wakker te maken, stap ik uit de echtelijke sponde en sluip nieuwsgierig naar het raam. Ik voel door het op een kier staande raam reeds een koele wind tegemoet komen. "Dat belooft niet veel goeds", bedenk ik me in een moment. Ik hoor nu ook geruis en dat kan maar één ding betekenen: het regent. En terwijl ik het gordijn open, wordt dit vermoeden bevestigd. In een enkele seconde zet ik nijdig een aantal rode strepen door aktiviteiten die door mijn neus worden geboord. Strand, raam verven, tuin lekker opknappen en daarna gezellig met de buurtjes barbecuen in diezelfde tuin. "Fuck", floept er zachtjes uit mijn nog ongepoetste mond en kruip nijdig weer terug in bed en pak de smartphone om buienradar te raadplegen. Een dik wolkendek bedekt daar mijn kikkerlandje van Maastricht tot het meest noordelijke puntje van Texel. "Geen ontkomen aan vandaag!".
  "Regent 't?" "De sluizen staan de hele dag open.", antwoord ik brommend en lichtelijk gedeprimeerd. "Ik ga lekker ovenbroodjes bakken, en jij gaat Pip even uitlaten." Het idee om straks door de zeikende regen te soppen met een vrouwtjesdwergschnauzer die de pest heeft aan water spreekt niet tot mijn verbeelding, maar na een korte douche doe ik de beloofde ronde.
  De broodjes staan klaar en het ontbijt wordt een brunch om de dag door te komen. Om half twee toch maar een natte lange duurloop met de buurman en bij terugkomst zijn de kinderen druk aan het "Wii-en". Na de verkwikkende douche nog steeds en bij het avondeten staat, op het aktiviteitenrooster van de Wi, een trieste score van acht uren. Mario Kart, Just Dance en Wi-sport waren overigens eerlijk over de dag verdeeld. Lang leve de digitale vooruitgang, want papa heeft Facebook heerlijk bij kunnen werken en mama "lekker" gestreken. "Verschil moet er zijn", bedenk ik me conservatief en ongeemancipeerd.
  Pfff, waar blijft die koperen ploert die zorgt voor bbqen, ijsjes eten, gebronsde gezichten, zonnebrillen, gouden biertjes, lachende gezichten en niet in het minst korte rokjes?! Wat nou El Nino en Global Warming, het is hier gewoon tien graden kouder dan een doorsnee zomerse dag. Smeren en keren willen we in deze tijd van het jaar. Is dat nou teveel gevraagd?