Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
  • Rookvrije werkplek

    Die asbakkenlucht in mijn huis, niet te harden. Ik ruik het, ik proef het op het puntje van mijn tong en het slaat op mijn keel. Soms krijg ik er zelfs hoofdpijn van. Hoezo eigen schuld? Ik rook niet binnen, ook niet buiten trouwens, het is mijn bovenbuurman die binnen rookt. Bij hem thuis welteverstaan. Ik verdenk het gezamenlijke rookkanaal van de cv ervan als sluipweg te fungeren voor zijn tabaksrook. Die buurman woont er nog maar net. Voor zijn komst zat er een Soedanees stel in dat appartement. Zij rookten niet, ze kookten! Rond etenstijd kwamen de verrukkelijkste exotische geuren achter het gordijn rond mijn cv-ketel vandaan. Maar tegenwoordig ruikt het naar asbak. En niet alleen rond zessen.

    Ik ben vaak thuis en dan werk ik. Mijn nieuwe buurman is ook vaak thuis en dan rookt hij. Zijn goed recht, maar hoe zit het met mijn recht op een rookvrije werkplek? Laat staan een rookvrije leefplek! Hoe pak ik het probleem aan? Aan mijn buurman vragen om te stoppen met roken? Hij ziet me aankomen. Het jong is begin twintig, de gemiddelde roker overwint zijn verslaving rond zijn vijfenveertigste. Vragen of hij voortaan buiten gaat roken, op het balkon boven mijn tuin? Twintig, dertig, veertig keer op een dag de deur uit, de frisse lucht in, alleen maar om zo'n zeurpiet van een niet-roker een lol te doen. Ik ben niet optimistisch.

    Is de verhuurder van mijn en zijn appartement niet verplicht om frisse lucht te garanderen? Dat moet ik eens uitzoeken. Stel het is zo en ik krijg ze zo gek dat ze iemand langs sturen om officieel de feiten vast te stellen. Zal je net zien dat precies op die dag mijn bovenbuurman een dagje vissen is, of zoiets. Zo'n type lijkt hij me wel. Maar goed, als het meevalt is hij gewoon thuis en doet hij wat er van hem verwacht wordt. De feiten worden geconstateerd en er komt een aannemer om de gebreken aan mijn huis te verhelpen. Maar is het ├╝berhaupt technisch mogelijk om een huis hermetisch af te sluiten voor geurtjes van de buren? Vast niet. Ik kan er niets aan doen, ik ben echt helemaal geen optimist. Eigenlijk is dit ook een ideaal gevalletje Rijdende Rechter: Roker tegen niet-roker. Frank Visser, maak je borst maar nat.