Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
  • MSN-taal

    Het wordt gelukkig al een stuk minder, maar ik erger mij er nog steeds kapot aan: MSN-taal. Je weet wel, de taal die Het wordt gelukkig al een stuk minder, maar ik erger mij er nog steeds kapot aan: MSN-taal. Je weet wel, de taal die 10 jaar terug opeens opkwam onder jongeren. Aangezien MSN nu al zo’n beetje verleden tijd is, verdwijnt de ‘MSN-taal’ ook langzaam uit het straatbeeld.

    Toch betrap ik sommige mensen nog steeds op het gebruik van de taal, al twijfel ik wel of je het nog ‘MSN-taal’ moet noemen. Ik noem het liever gewoon gebrekkig Nederlands. Het gaat dan niet om het vergeten van een ‘t’ bij bijvoorbeeld ‘wordt’ of het gebruik van ‘hun’ i.p.v. ‘zij’, maar om het simpelweg verkeerd typen van een woord. Het gaat dan met name om de sociale media Twitter en Facebook (de bijkomende prikbordberichtjes en de tweets). Enkele voorbeelden die ik zoal ben tegen gekomen: zeker wordt zcckr, hem wordt em, lekker wordt lkkr, het wordt et, vanavond wordt vanaaf, waarschijnlijk wordt wss, okay of wordt okii, waarom wordt wrm, inderdaad wordt indd en ga zo maar door. Zoals je misschien gemerkt hebt worden een aantal woorden uit de ‘oude stijl’ nog steeds gebruikt, maar zijn er ook een paar nieuwe bij gekomen.

    Kom op mensen! Is het nou zo lastig om een woord gewoon goed te typen? Het erge is nog dat ze zelf ook dondersgoed weten dat ze fout zitten. Is het dan zo moeilijk om even te kijken of je de woorden wel goed gespeld hebt? Kijk bijvoorbeeld naar ‘zcckr’, dat zijn evenveel tekens als het oorspronkelijke woord ‘zeker’, dus je kan ook niet met het argument aan komen zetten dat het minder tekens kost. Ik denk dat ook gewoon een vorm van luiheid is. Te lui om een woord goed te typen, dat klinkt eigenlijk wel een beetje apart.

    En dan nog iets: het is uit! Het is tegenwoordig niet meer hip om onleesbare woorden en zinnen te maken. Gelukkig neemt het af en zie ik het ook steeds minder verschijnen in de prikbordberichtjes en tweets van verscheidende mensen. Toch houd je een paar rotte appels over in de mand (met name de jongere garde). Houd er mee op en typ je woorden in normaal Nederlands zoals ze in de Dikke van Dale staan genoteerd. Zo weet iedereen waar je het over hebt en hoeft men geen onduidelijke zinnen meer te ontrafelen. Wnt ht slt ntrlk hlml nrgns p m j zn z t tpn.