Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • KAMPIOEN KOOPKRACHT VERLIES in 2013

  KAMPIOEN KOOPKRACHT VERLIES IN 2013

  AOW + 10.000 euro

  Oorspronkelijk was ik heel content met het optreden van de politieke partijen en het gesloten Lenteakkoord. Eindelijk waren politici eens slagvaardig opgetreden. Een catastrofe was afgewend en Nederland kon de triple A-status behouden.
  Dat we moeten inleveren moet zo langzamerhand een ieder wel duidelijk zijn. Maar dan wel zo evenredig mogelijk, zo is mijn mening.
  Nu ben ik met mijn 68 jaar al enige jaren met pensioen. Na een arbeidzaam leven van meer als 45 jaar werd mij een pensioen in het vooruitzicht gesteld van minimaal 70 % van het laatst genoten salaris. Veertig jaar lang zijn iedere maand behoorlijke bedragen van zowel de werknemer, als de werkgever in de pensioenpot gestort.
  Daarmee hebben ze gespaard voor mindere tijden.
  Op het moment dat mijn pensioen in werking trad was men bij de pensioenfondsen, na het grote graaien en de crisis als gevolg, al begonnen met het niet indexeren van de pensioenen. Langzaam werden de gepensioneerden, door gedoseerde berichtgeving, voorbereid op het korten van de pensioenen, met als redenen dat er teveel ouderen kwamen en te weinig mensen de premies moesten opbrengen. Dat de mensen te oud worden, dus te lang gebruik maken van de pensioenpotten. Alsof men dit ook 25 jaar geleden al niet wist. Regeren vraagt een visie om vooruit te denken. Heeft iedereen dan zitten slapen? Nee, men heeft een groep burgers gevonden die toch vrijwel niet georganiseerd meer zijn, ik denk daarbij aan vakbonden e.d. Een groep burgers die toch niet op de barricade gaat. Door het niet indexeren van de pensioenen zijn de uitkeringen, door inflatie, intussen al met minstens 6% gedaald.
  Als ik dan in de krant van zaterdag 26 mei lees dat gepensioneerden met een AOW + aanvullend pensioen, 3% gekort gaan worden in 2013 vind ik dat schandalig.. Wederom worden de gepensioneerden, van alle bevolkingsgroepen, het hardst getroffen.
  Bovendien kunnen deze mensen helemaal niets meer repareren of bijsparen. De generatie die tijdens hun arbeidzame leven Nederland, na de Tweede Wereldoorlog, met hard werken tot grote welvaart gebracht heeft wordt het kind van de rekening.
  In de dertiger jaren van de vorige eeuw gingen “de ouden van dagen”naar de Diaconie van de kerken voor hun eerste levensbehoeften. Waar moeten onze hedendaagse ouderen naartoe voor steun?
  Oh, ja!! De voedselbank

  Dick van Wijngaarden