Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Spam machine

  De Metro lezerscolumncontest is in volle gang. Iedereen is bezig om stemmen en zieltjes te verzamelen. Ik ook, ja. Ik beken.
  De strijd is hevig en vurig. Op Facebook wordt druk reclame gemaakt voor eigen schrijverij en vrienden en familie worden overspoeld met verzoeken om toch vooral te stemmen. Twitter blijkt een geliefd medium en ook daar laat ik vriend en vijand weten dat ze op me kunnen stemmen. En hoe vaak dat kan. Of dat ze commentaar kunnen geven, mits het positief is natuurlijk. Het allerbeste is als ze beiden willen doen en nog beter: als ze het dagelijks willen doen. Alleen dát zal het aantal stemmen serieus omhoog helpen.
  Misschien kan ik stickers in de stad plakken, flyers maken en overal ophangen, er is genoeg te verzinnen om jezelf op de kaart te zetten.
  Ik denk er zelfs serieus over na om ieder dag een herinneringsmail op te stellen en deze naar iedereen in mijn adresboek te versturen. Genoeg collega’s en vrienden om aan te mailen tenslotte. Mijn gevoel voor vriendschap weerhoudt me. Want zeg nou eerlijk: hoeveel vrienden zou je aan het eind van de rit over houden als je ze iedere dag overspoelt met dit soort bulkmail?
  Naaste familie (lees: ouders en schoonouders, broers en zussen) stemmen wel iedere dag. Daar hoef ik niets aan te vragen, zij zijn gewoon lief voor mij. Dan zullen er nog wel wat vrienden zijn die het spontaan doen en hopelijk ook nog wat losse lezers van Metro. Daar moet je het toch van hebben.
  Nu ik van vakantie terug ben en mijn collega’s op de hoogte zijn stemmen zij ook regelmatig. Dat helpt! Ik zie mijn aantal stemmen dan ook gestaag omhoog gaan en zit zowaar in de top tien. Wat een geweldig gevoel!
  Dan, vanuit het niets, word ik ingehaald. Met niet één, niet twee maar drie columns. Verbijsterd kijk ik naar het aantal stemmen. 1453 duimpjes in de lucht, waar er die middag nog 296 stonden. Ik val bijna van mijn stoel. Dit kan toch helemaal niet? Ruim 1100 stemmen in een paar uur tijd? Hoe krijgt de schrijfster dat voor elkaar?
  Dan krijg ik de slappe lach. Ik denk aan het bericht van de schrijver waarmee ik een minicompetitie had en vraag me af hoe hij hier over zal denken? Ingehaald door een stemmachine. Het zal je toch gebeuren. Toch maar mijn herinneringsmail opstellen dan?