Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Even weg naar Rome(2)

  Ja en dan Rome zelf, een opeenstapeling van puin en kerken. Mijn atheïstische reisgenoot kreeg de derde dag al bijkans een beroerte als ik melde dat er weer een kerk was die ik graag even wilde bezoeken.
  Je raakt niet uitgekeken op die fantastische plafonds en muren, vol met schilderingen en mozaïeken. De ene kerk nog mooier dan de andere, je kon aan de aan- of afwezigheid van een meute zien of de kerk in de gidsen stond vermeld.Voor de kerk maakte dat niet zoveel uit, die was zonder vermelding niet minder mooi.
  Bij de bouw werd er in die tijd gestolen als de raven. Oude tempels, voor zover nog geen ruïne, werden tot ruïnes door het roven van pilaren, goud, zilver en marmer voor weer een nieuwe kerk. Dus als ruïnes je ding zijn dan is Rome je stad.
  Kom je op een plein en je ziet geen fontein, dan heb je een bril nodig want een plein zonder fontein bestaat in Rome niet. Zoek een kluit mensen waarvan een aantal luidruchtig(junks/ alcohol) en ja hoor verscholen achter en onder die kluit zit het fontein. Fonteinen zijn hier een uitdaging voor mensen met een chronisch geld tekort, onder water ligt het bezaaid met muntjes.
  Voor trappen geldt hetzelfde, zodra de toerist trappen ziet wil hij/ zij gaan zitten met uitzondering van de trappen in het hotel en de metro. Op plaatsen waar fonteinen en trappen samenkomen, kan je over de hoofden lopen.
  Hoewel er in de Sixtijnse kapel geen fontein is en nauwelijks trappen, kan je daar niet eens over de hoofden lopen omdat het daarvoor te druk is.
  Overal in de stad kom je schoolklassen tegen, waarvan heel veel uit Nederland. Hoezo crisis in Nederland? Wel crisis in Rome, er werd meer gebedeld dan ik gewend ben in Zuidoost-Azië of Noord-Afrika.
  Gelukkig kan je aan de mensenmassa ontkomen en dit op 3 manieren, door een bezoek aan de botanische tuin, door een wandeling beneden langs de Tiber en door een bezoek aan het park van Villa Borghese.
  Als je overal, waar je wat gaat drinken of eten, eerst even de menukaart controleert krijg je geen onverwachte teleurstellingen. Meestal zijn de gerechten redelijk geprijsd maar zit de adder in de drank met biertjes van 5 of meer euro. Een stad waar je geen genoeg van kan krijgen of waar je bij de aanblik van weer een kerk gillend gek wordt.