Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Het zoete leven

  Pasta, pomodori, olijven, kaas, wijn, ijs, cappuccino... Ik zou nog uren kunnen doorgaan over het zoete leven van Italië. Het is net of alles daar anders smaakt. 
Lekkerder. Zoeter. Sterker.
 Geen idee hoe het komt. Misschien is het de zon, zijn het de vriendelijke mensen. Misschien is het de atmosfeer wel die tot rust en kalmte maant, waardoor je gewoon nog de tijd neemt om alles te proeven. Of klaar te maken.

  Neem nu zoiets simpels als een cappuccino. 
Iedere ochtend reden we na onze eerste kop op het kasteel naar een dorpje om daar de tweede kop te proeven. En dan niet buiten op het terras. Of binnen, voor het raam. Nee, staande aan de bar. Zodat je ook kunt zien hoe het vloeiend goud wordt klaar gemaakt. Want dat het een kunst is heb ik de afgelopen weken wel geleerd!

  Niks niet snel, snel, snel een kopje sterke koffie, wat opgeklopte melk, hoppa wat cacao om het mooi te maken en dan drinken.
 Nee, het is een serieuze business, waar veel aandacht aan wordt besteed.
  
Favoriet adres werd al snel een klein café annex pizzeria in Greve. 
De barrista achter de bar maalde snel maar zorgvuldig de donkere bonen. Het aroma bereikte nog net je neus voor het met een snelle klik werd aangestampt en onder de tuitjes van een blinkend espressoapparaat geplaatst. Terwijl het vocht stroperig in de kopjes drupte schuimde hij de melk op. Niet te warm, niet te koud. Met de ene hand werd de kan vastgehouden, terwijl met de andere hand de buitenzijde van de kan op temperatuur werd gecontroleerd. Dan werd de lucht eruit geklopt op de houten toog, de melk rond gewalst, net zolang tot het in slagroom leek veranderd. De cacao werd op de koffie gestrooid en dan voorzichtig, heel voorzichtig werd de melk in de koffiekop geschonken. Terwijl het melkkannetje heen en weer werd geschud. Om de mooiste patronen op de melk te krijgen.
Als ik geluk had kreeg ik een prachtig hart in mijn koffie, vergezeld van een charmante glimlach of een steelse knipoog. Hoeveel beter kan je ochtend beginnen, vraag je je dan af.
  Ja, Italië heeft beslist la Dolce Vita uitgevonden...