Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Onzichtbare vriendjes

  Wat je niet ziet, bestaat niet. Wetenschappers zijn het met mij eens, Jomanda’s niet.

  Alle mensen die online zijn, kun je niet echt zien, dus die bestaan niet. Jullie bestaan dus niet! Maar jullie zijn er wel: mijn social media vrienden. Vaak zeg ik dit als grap; "Ik heb 1600 twittervrienden." Tweeps kijken me begrijpend aan en noemen hun aantal twittervrienden, non-tweeps kijken me aan alsof ik Limburgs spreek.

  Ik vind het zelf ook raar dat ik vrienden heb die ik nog nooit heb ontmoet. Of waarvan ik vaak de echte naam niet weet, waarvan ik niks over hun leven weet, niks over hun relaties, hun ouders, hun kinderen, hun hobby’s, hun opleidingen, hun irritaties, hun eigenschappen … ik weet niet zoveel van mijn twittervrienden.

  Maar mijn twittervrienden zijn er. Elke dag, elk uur van de dag. We delen veel en aan de andere kant ook weer weinig. Eigenlijk is het best lastig uit te leggen aan mensen die niet actief zijn, hoe waardevol mijn nieuwe social media vrienden eigenlijk zijn.

  Hoe leg je aan je beste vriendinnen uit, dat je nieuwe vrienden hebt, maar geen flauw idee hebt hoe die ander er in het echt uit ziet. Dat je gisteren een ‘goed gesprek’ heb gehad op twitter, dat je een fittie heb gehad met een van je twittervrienden, dat je gehoord heb dat een andere twittervriendin zwanger is, dat je vandaag zo hebt gelachen en je timeline superlollig is. Dat je hebt gehoord dat er veel mensen ziek zijn omdat je halve timeline snottert?

  Het moet zeker bizar klinken en het moet nog lastiger zijn om het te begrijpen. Maar jullie, mijn twittervrienden, jullie bestaan. Niet alleen in mijn hoofd, maar in de hoofden van velen. En misschien ga ik sommigen van jullie ooit in het echt zien maar waarschijnlijk de meesten niet. Maar dat verandert niets aan onze vriendschap.

  Ja ik ben blij met mijn ‘twittervrienden’. Ik deel met deze vrienden vooral humor, leuke dingen, luchtige onderwerpen, social media nieuws en ik vind het FIJN. Ik word daar blij van, ik leer ervan, ik ontwikkel me, ik lach en ik geniet. En soms komt het voor dat ik er een paar in het echte leven ontmoet en dat is de eerste keer even wennen, maar nog duizend keer leuker dan het twittercontact. Ik geniet van mijn nieuwe vrienden. Het is net echt. Voor mij is het in ieder geval echt.

  Alleen is het soms moeilijk om aan mijn offline vrienden uit te leggen hoe waardevol mijn online vrienden zijn. Want jullie zijn voor hen onzichtbaar….