Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Goed gesprek

  Mijn vriend haat telefoneren. Mijn vriend haat msn-en. Mijn vriend haat Hyves, Twitter en Facebook. Mijn vriend haat bijna alle vormen van telecommunicatie, maar mijn vriend kan wel uren surfen op het internet of op mijn IPhone Wordfeud spelen(??). Hij wil in een gesprek de interactie zien: hoe mensen reageren, de gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. Ik kan dit begrijpen, mensen reageren op non-verbale signalen vaak onbewust meer. Communicatie is 60% lichaamstaal, 30% stemklank en 10% daadwerkelijke inhoud.

  Ik hou van praten, van de nuance die in zinnen gelegd kan worden en de keus hoe je de woorden interpreteert. Ik hou ervan om te spelen met mijn intonatie, lichaamshouding en woordkeuze. Ik hou van de alertheid die je moet hebben om het impliciete woord te horen.

  Maar soms vind ik communicatie vermoeiend, niet zozeer het inhoudelijke woord maar het impliciete en non-verbale. Daarom vind ik de communicatie via de social media heerlijk rustgevend, juist omdat ik dan alleen zie wat er staat. Normaal ben ik 60% van de tijd bezig om de lichaamstaal van iemand te lezen, 30 % om de stemkleur te beoordelen en heb ik 10% over om op het inhoudelijke te reageren. En bij Hyves, Facebook, Twitter is het gewoon lekker rustig en kan ik op 10% van mijn capaciteit communiceren en toch overal van op de hoogte zijn en contact hebben met anderen. HEERLIJK!

  Mijn vriend vindt telecommunicatie en social media het meest van de tijd oppervlakkig. Ik vind juist dat de social media tot diepgang en vooruitstrevendheid leiden. Het biedt zoveel mogelijkheden en zoveel kansen. Hij gelooft dat dit voor anderen zo kan zijn, maar hij wil face-to-face contact. Daarnaast vindt hij het reuze irritant als mijn telefoon weer bliept door een tweet, whatsapp of nieuw bericht.

  Door dit alles zou je toch denken dat mijn vriend zich bewust is van de nuances van communicatie, de gevoeligheid van woorden en dat hij houdt van een leuk, goed en diepgaand gesprek. Toch?

  Dus ik vraag geïnteresseerd: ‘En hoe was je dag?’

  Antwoord: ‘Goed.' PUNT!!!