Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Wat is het echte Rotterdam?

  Als je denkt aan Rotterdam, wat komt er als eerste in je op? Een echte havenstad, de Erasmusbrug of Feyenoord? Dit zijn natuurlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt als je Rotterdam hoort of ziet. Maar er is zoveel meer in Rotterdam…

  Vroeger was Rotterdam een kleine stad met een oase van rust, nu is zij uitgegroeid tot wereldstad. Modern; dat is het zeker in de binnenstad, overal vind je hoge, mooie gebouwen die vrij nieuw zijn. Dan zul je wel denken, dat is allemaal leuk en aardig maar het is helemaal volgebouwd met moderne bedrijven en gebouwen. Toch zit er een verhaal achter hoe Rotterdam nu is. Het moderne Rotterdam was er 72 jaar geleden nog niet. Waar nu de moderne gebouwen aan de Coolsingel staan, stonden vroeger grachtenpanden aan het water. Na het bombardement op Rotterdam veranderde er een hoop, het centrum was volledig verwoest en alles moest herbouwd worden. Nu is er geen gracht meer, maar vind je juist winkels en allerlei bedrijven en gebouwen. En vergeet de skyline niet, vanuit de Euromast is dit uitzicht indrukwekkend.

  De architectuur van Rotterdam is ook niet te missen, er zijn vele karakteristieke gebouwen te vinden in Rotterdam. Neem de Erasmusbrug, overdag is het al mooi om deze te zien. Als het schemert of donker is, dan is het eigenlijk gewoon een kunstwerk. Ook dit bewijst dat Rotterdam niet zomaar een havenstad is, en daar komen de architectuur - en kunstliefhebbers nu ook wel achter.

  Verder zijn er een aantal vooroordelen over Rotterdammers; “Ze zijn allemaal Feyenoorders daar” of “Ze praten met zo’n vreselijke R”. Dit is in veel gevallen niet zo, Feyenoord is natuurlijk wel één van de clubs in Rotterdam, maar mij valt op dat mensen gewoon een shirt van een andere club kunnen dragen zonder dat er moeilijk over gedaan wordt. En die vreselijke R valt ook reuze mee. De meeste voorbijgangers die ik tegenkom in Rotterdam praten vrijwel ABN.

  Rotterdam is misschien niet de nummer 1 stad in Nederland die op je lijstje staat met ‘Hier wil ik nog naartoe’, en het spreekt je misschien niet heel erg aan. Toch kan je een keer proberen om die knop om te schakelen en wat verder te kijken dan wat de vooroordelen zeggen. Zoek het echte Rotterdam op en het zal je misschien nog weleens verbazen wat je er allemaal kan zien en vinden.

  Eveline Verwater.