Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Naakte glorie en de piemel van Jan

  Goede voornemens, het idee alleen al geeft me lichtelijk diarree. Stoppen met roken of afvallen is voor veel mensen toch een onbegonnen zaak en het hangt niet van dit ene ‘datumpje’ af of het nu wel of niet gaat lukken. Toch heb ik me – tegen al mijn principes in - in 2011 jaar aangesloten bij deze groep wanhopige mensen zonder midden-jaars-motivatie. Dit jaar stond in het teken van het overwinnen van al mijn angsten. Geen geile spinnetjes betasten of claustrofobische liften betreden…Nee ik, een straatarme Amsterdamse studente met Brabantse roots, ging dit jaar mijn naaktfobie overwinnen. Startpunt: de Hollandse sauna

  Het was een duistere nacht toen….Oké, het was ochtend, 10 uur om precies te zijn toen ik voor het eerst naar de sauna ging. Kijk, ik maak graag seksgrapjes, weet echt wel dat Adam en Eva zonder G-sus T-shirts rondliepen en denk dat baby's maken met kleren aan heel moeilijk wordt, maar N-A-A-K-T? Geen vetrollen verbloemen, billen samenknijpen of de lichamelijke werkelijkheid omzeilen.....naakt!

  Daar sta ik dan, met mijn badjasje in de sauna, me afvragend waarom ik dit ook alweer wilde, maar ook waarom er eigenlijk een fobie heerst rondom ‘naakt’ zijn. Iedereen heeft toch een naakt lichaam, ongeacht hoe oud/jong/groot/klein/lang of kort je bent? Ook Chinezen hebben borsten, grootmoeders hebben vagina’s en ja dames en heren, zelfs Jan Kooijman heeft een piemel…toch blijft het raar. Langzaam doe ik mijn handdoekje af en werp een blik in de gigantische spiegel, wachtend op de reacties van elke aanwezige naaktloper over mijn niet perfecte lichaam. Er komt niks. Niemand kijkt me raar aan of lacht me uit en niemand….heeft een strakker kontje dan ik.

  Dus daar paradeer ik dan, NAAKT, van de Finse tot de Nederlandse sauna, het zwembad tot het bubbelbad. Tussen grote kontjes, kleine borsten, 65-jarige piemels en hangende billetjes….heerlijk is het! Hoewel mensen zo snel zijn met hun oordeel over anderen, lijkt het alsof iedereen in de sauna gelijk is. Alsof men door het ontdoen van alle kleding zich ook van alle vooroordelen en het ideaalbeeld van de ‘perfecte’ mens heeft ontdaan. Ik geloof niet in een baardmans, die vanuit zijn wolk in de hemel ons wereldje bestuurt, maar dat hij de mens in volle naakte glorie heeft geschapen, dat geloof ik maar al te graag.


  Amen.