Schrijf jouw beste column en wie weet staat deze morgen in Metro

Jury stemmen
 • Vive l'Hollandais!

  Wonen in het buitenland.

  Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij lijkt het onwaarschijnlijk spannend! Andere mensen, andere taal, andere gewoonten. Alles valt te leren. Toch?

  Ik vind dan ook niks leuker dan met een stel vriendinnen fantaseren over de voordelen van het wonen in een land waar voor ons gevoel altijd de zon schijnt. Waar de mensen nog de tijd hebben om te leven en vooral het eten zoveel lekkerder is dan in ons eigen kleine kikkerland.

  Uren kunnen we filosoferen over het voordeel van een tweede moedertaal bij onze kinderen.

  Hoe rijkelijker de wijn vloeit, des te dichter komen we op het punt om woorden in daden om te gaan zetten. We vergeten voor het gemak even onze mannen, denken niet aan onze werkgevers en dromen onszelf in een zonnig rokje met bijpassend bloesje.

  Op de vraag wat we zouden gaan missen worden de geijkte antwoorden gegeven: drop, speculaas, hagelslag en pindakaas. Van wat dapperen onder ons weet ik ondertussen dat dit lijstje uitgebreid dient te worden met satésaus, borrelnootjes, Cassis en de HEMA.
 Dát baart me zorgen.

  De HEMA.

  Overal zijn winkels. Overal zijn warenhuizen. Dus wat maakt in ’s hemelsnaam de HEMA zo speciaal dat deze gemist wordt in het buitenland? 
Is het de eenvoud? De prijzen? Hollandse, degelijke kwaliteit? Of het gevoel dat nu eenmaal aan de HEMA verbonden is? 
Hetzelfde gevoel dat Linda de Mol geeft in haar zaterdagavondshow?
 Wij zijn Holland.

  Rood – wit – blauw en vooral veel oranje!

  Misschien is het de geur binnen de HEMA wel. Overal hetzelfde. Een vage lucht van rookworst, vermengd met de lucht van katoen en papierwaren. Zelfs met je ogen dicht zou je nog weten: ik ben in de HEMA.

  Dit soort wetenswaardigheden maakt dan dat ik toch weer twijfel. Zou ik dat wel kunnen? Al die oer-Hollandse zaken missen?
  Tegenwoordig kan je het natuurlijk zo gek niet bedenken of er is wel een online versie van je favoriete winkel. Een bestelling is zo geplaatst. Maar die geur, die karakteristieke mengeling van kaas, worst en lakens, die krijg je online niet cadeau.

  Gelukkig is er nog hoop voor mij.
  Want sinds kort is er het vijfde filiaal geopend bij het Parijse Gare du Nord. Een zesde staat in de steigers.

  Het moet niet gekker worden.

  De Hollandse rookworst uitgestald naast de confit de canard, de roombroodjes achter de croissants.

  Ik denk dat ik er wel wennen zou.

  Parijs.